Dit boek, James, heb ik als recensie-exemplaar mogen ontvangen van uitgeverij Atlas Contact . Hieronder volgt een eerlijke recensie:
Synopsis
James is een geestige, wrange en huiveringwekkende hervertelling van De avonturen van Huckleberry Finn vanuit het perspectief van de tot slaaf gemaakte Jim.
Wanneer Jim hoort dat hij binnenkort verkocht zal worden, en voor altijd gescheiden van zijn vrouw en kind, ontsnapt hij naar een eiland in de rivier de Mississippi. Daar treft hij de witte jongen Huck, die zijn eigen dood in scène heeft gezet om te ontsnappen aan zijn gewelddadige vader. Het is het begin van een legendarisch avontuur: samen vluchten ze op een krakkemikkig vlot over de verraderlijke rivier, richting de vrijheid.
Tot zover het bekende verhaal. In de versie van Percival Everett neemt hun tocht een aantal huiveringwekkende wendingen. Jim neemt het heft in eigen hand, vastberaden om zijn gezin te bevrijden. En zijn band met Huck komt in een nieuw licht te staan.
Op dat moment kwam me helder en levendig voor de geest wat de kracht van lezen was. Als ik de woorden kon zien, dan kon niemand bepalen wat voor woorden dat waren of wat ik ervan opstak, Ze konden niet eens weren of ik ze alleen maar zag of dat ik ze las, of ik er een slag naar sloeg of ze werkelijk begreep. Het was een volstrekte privé-zaak waarin ik volstrekt vrij was, en daarom volstrekt gezagsondermijnend.

‘Doe ik d’r toch niet verkeerd an?’ zei Huck. Hij was in de war. ‘Hoe moet ik nou weten wat goed is?’
‘Volgens mijn zit t’ zo. Als je geen regel heb die je zeg wat goed is, as je niet krijg uitgeleg wat goed zegge wil, dan kejje nooit goed weze.
James en Huck
In dit nieuwe perspectief van een wereldberoemde klassieker lees je de avonturen van Huckleberry Finn vanuit de ogen van de tot slaaf gemaakte James.
De avonturen die je kent zullen een andere wending krijgen door het heft wat James in eigen handen neemt. Percival Everett weet James prachtig neer te zetten in de tijdsgeest van toen. Als lezer wordt je meegenomen in de tijd waarin vrijheid niet vanzelfsprekend is.
Everett schrijft met weinig woorden veel emoties. Je kan je als lezer gemakkelijk inleven in James, maar ook in de naïviteit van de jonge Huck. De toon waarop Percival Everett dit boek schrijft vind ik bewonderenswaardig. Zijn poëtische schrijfstijl maken het naast het prachtige verhaal ook zeer prettig te verdwalen tussen zijn woorden.
‘Weet ja waar we heen gaan?’ vroeg hij. ‘Al sla je me dood. Maar we benen onderweg’
Conclusie
James is een vernieuwde versie van Huckleberry Finn. Percival Everett biedt een prachtig perspectief op het ‘oh zo bekende’ verhaal. Zijn poëtische en beschouwende schrijfstijl maken ‘James’ een fijn te lezen verhaal. Everett weet je als lezer te raken met de diepgewortelde liefde van James en de naïviteit en vriendschap van Huck.
Mijn favoriete literaire boek van 2024.
Details
Auteur | Uitgeverij | Release date | Oorspronkelijke titel | Gelezen taal & Vertaler |
Percival Everett | Atlas Contact | november 2024 | James | Nederlands Peter Bergsma |